Labels

Monday, December 14, 2009

طريقة عمل القربان – الآباركة - فطير الملاك - الشمع

طريقة عمل فطير الملاك

بركة أمنا العذرا والملاك ميخائيل تكون معنا جميعاً

يجب اولا وضع صورة كبيرة للملاك ميخائيل وامامها شمعة كبيرةواثناء عمل العجين يجب ان يقال تمجيد الملاك و حل يا ملاك الرب يا ميخائيل .. لكى يبارك المنزل والعجين


الطريقة الأولى


المقادير:

3كيلو دقيق
نصف كيلو زيت
ريع الى نصف كيلو سكر
قطعة خميرة بيرة بحجم
ملعقة صغيرة بيكينج بودر
معلقة ملح
نصف لتر ماء دافئ حسب ما العجين ما يطلب
سمسم محمص او .... حسب الرغبه ويوضع مع السكر والدقيق
أولا توضع الخميرة فى وعاء كبير وتوضع عليها نصف معلقة سكر وتغطى جيدا وتوضع فى مكان دافئ حتى تخمر
ثانيا طريقة عمل عجينه الفطيريتم غلى الزيت جيدا ويترك حتى يبرديوضع الدقيق فى وعاء اولا ويوضع عليه السكر ويتم خلطهم ببعض جيدا ثم يوضع الزيت البارد ويخلط ايضا جيدا ويوضع بعد ذلك الخميرة بيرة بعد ان تخمر وتخلط جيدا جدا ويتم وضع الماء الدافئ حتى تصبح العجينه لينه
ملحوظة اذا كان الدقيق غير مرن يتم وضع الماء الدافئ حتى يصبح عجينه للخبز ( بالمعنى العادى ان الدقيق يتلم) عجينة جيدة التماسك
بعد ذلك يقطع الدقيق على حسب الرغبه كبير او صغير ويشكل على هيئه كورة ويوضع عليه الختم ويتم فرد العجينه على الختم حتى يتم
ختمه ويصبح سميكا شويه ويترك لكى يخمر فى الصنيه ( الصاج) وهكذا..
ويوضع على نار متوسطة حتى يحمر


الطريقة الثانية

المكونات
ثلاثة كيلو دقيق عليهم واحد كيلو زيت ريع كيلو سكر قطعة خميرة بيرةملعقة صغيرة بيكينج بودركوب سمسم ونصف لتر ماء حسب ما العجين ما يطلب


طريقة العمل

نحضر وعاء لعمل العجين
ثم نقدح او نغلى الزيت ثم ننخل الدقيق جيدا حتى نتاكد من نظافة الدقيق ويكون به فرغات هواء لكى تكون عجينة جيدة التماسك

ونضيف على الدقيق السمسم والسكر

ثم يقلب جيدا مع الدقيق السكر والسمسم

نعمل فراغ فى منتصف الدقيق الذى بداخل الحواء

ثم نحضر الزيت المغلى ونضعه على الدقيق والسكر والسمسم فى منتصف الحواء بحرص شديد

ويجب ابتعاد الاطفال عن الزيت لانه خطر فى هذه اللحظة

ثم نأتى بملعقة كبيرة ونقلب الخليط جيدا حتى الدفىء

اهم شىء نبس جيدا...

ما هو البس؟ البس هو اخذ القليل من الخليط على كف اليد ووضع اليد الاخرى على الخليط نعمل احتكاك

مثل اشتاء نعمل احتكاك بين اليدين حتى الدفىء .. المقصود من هذا البس تقليب الخليط جيدا وهذا مهم

نحضر وعاء ونضع بداخلع ماء دافىء ونضع عليه قطعة الخميرة مع التقليب الجيد

ثم بعد التقليب نضعهم على العجينة

ثم نضع ثلاثة اكواب ماء دافىء على العجينة ونعجن واذا طلبت العجينة ماء نضع القليل

ونتركها تخمر لمدة نصف ساعة ونغطيها بقطعة قماش نظيفة

ثم نقرص العجين ويختم بختم الملاك

ونضعه فى الفرن لمدة 10 دقائق وتكون درجة الحرارة على اربعين

وكل عام وانتم بخير طعمها لذيذ يارب تعجبكم



الطريقة الثالثة

بمناسبة قرب قدوم صيام أمنا العذرا وفى ناس كتير بتحب تعمل فطير الملاك فى صيام أمنا العذرا أقدم لكم طريقة عمل فطير الملاك ياريت تجربوه هيعجبكم أوى جربوه ومتنسوش تدوقوا حبايبكم
المقادير:
3 كيلو دقيق نوع كويس
1 كيلو زيت ذرة
نصف كيلو سكر
قطعة خميرة بيرة بحجم البرتقالة الصغيرة
حوالى كوب سمسم محمص
ماء دافئ للعجن
الطريقة:
يذاب الخميرة البيرة فى قليل من السكر والماء الدافئ وتترك قليلاً لتخمر وتعمل رغوة
يذاب السكر فى قليل من الماء الدافئ
يوضع الدقيق فى الإناء المستعمل للعجن ويوزع عليه السمسم ثم الزيت ويفرك بأصابع الأيدى حتى يختفى الزيت ويصبع العجين أملس بدون كلكعة
يوضع الخميرة على السابق ثم السكر المذاب فى الماء واعجن جيداً لمدة حوالى عشر دقائق وأضيف الماء حسب الحاجة إلى أن تصبح العجينة ناعمة ملساء ويمكن تشكيلها
تترك لتخمر حوالى ساعة ونصف أو حتى يتضاعف حجمها
يتم دهن الصاجات دهناً خفيفاً بالزيت
يقطع الفطير ويختم بختم الملاك ويرص ويترك مسافات حتى لايلتصق ببعضه

بعد تخميره مرة ثانية لمدة نصف ساعة
ثم يتم خبزه فى فرن حوالى 160درجة لمدة حوالى ثلث ساعة
قبل أن يخرج من الفرن بقليل يتم رشه برشاش الزرع بمخلوط من الزيت وقليل من السكر ااملذاب فى الماء ليعطى لمعة جميلة للفطير
وكل سنة وأنتم طيبين
بركة أمنا العذرا والملاك ميخائيل تكون معنا جميعاً
+++++++++++++++
طريقة عمل القربان
يستعد الشماس قبل عمل القربان جسديا وروحيا وذهنيا وله فى قلبة تأملات كثيرة من جهه عدم الأستحقاق والتوبة وايضا تأملات فرح الخلاص من الميلاد الى القيامة
تتلى الصلوات ولاسيما المزامير التى توزع على الحاضرين – واذا كان شماسا واحدا يتلو ما قد يكون حافظة من مزامير على ان يكماها أثناء التخمير و الخبز – أو أحيانا يشغل شريط المزامير اثناء العمل على ان يتابع بفكرة وذهنة

سبعة كوب دقيق
أربعة كوب ماء دافىء
ملعقتين خميرة بحجم ملعقى الشاى
بعد العجن يترك ساعتين للتخمير
يقطع ويقرص ويختم ويعمل خمسة ثقوب
يوضع بالفرن لمدة خمسة دقائق بدرجة حرارة ما بين 350 الى 400 درجة
+++++++++++++++

طريقة عمل نبيذ الآباركة

المطلوب لصناعة نبيذ الأباركه
ـ خمسه كيلوعنب على الأقل من أى نوع
ـ قطعة خميره من بتاعة العيش وعدم أستعمال الخميره الجافه المعبئه
سكر لكل لتر عصير كوب سكر حوالى 200 ج
ـ برطمان مناسب لكمية العصير 5
ـ بنجر أو كركديه للتلوين6ـ زجاجات محكمة الغلق لحفظ وتخزين النبيذطريقة التصنيعهنقسم طريقة التصنيع على ثلاث مراحل للتسهيل التخمير ـ الترويق ـ التلوين

أول مرحله التخمير
نبدأ بتحضيرالخميره للعمل وذلك بوضعها فى نصف كوب ماء ونضع عليها ملعقة سكر صغيره وإزابتها فى الماء مع السكر إزابه تامة ويتم ذلك بتقليبها بالملعقه ثم نغطيها ونتركتها تتفاعل حتى نحتاجها
وبعد ذلك نبدأ بغسيل العنب وتفريطه من العنقود ووضعه فى الخلاط بدون ماء على عدة مراحل حسب كمية العنب بعد الأنتهاء من عملية ضرب العنب المفرط بدون ماء فى الخلاط نأخذ العصير الخام وتصفيته فى المصفاه اليدويه للتخلص من القشر والبزر على عدة مرتحل حسب كمية العصير الخام وبعد الأنتهاء من عملية العصر اليدوى ويتحول العصير الخام إلى عصير نقى نضع عليه السكر لكل لتر عصير نقى كوب سكر ثم نضع الخميره المجهزه سابقا ثم يتم التقليب الجيد جدا جدا حتى يمتزج الخليط جيدا ملحوظه هامه قبل أن نضع الخميره المجهزه لابد ان نتأكد ان الخميره أرتفعت فى الكوب أى خمرت ثم نضع الخليط فى البرطمان المناسب مع ملاحظة أن نترك فراغ فى البرطمان ليسمح للمخلوط الأرتفاع [ التخمير ] ثم نغطى البرطمان بقطعة قماش وليس الغطاء المحكم ليسهل على الخليط طرد الغازات أثناء عملية التفاعل ويترك لمدة عشرة أيام

المرحله الثانيه
الترويقبعد مرور العشرة أيام سوف نجد العصير تحول إلى نبيذ وسوف نجد فى أرضية البرطمان كمية سميكه من الرواسب نتيجه لعملية التفاعل السابقه نفرغ النبيذ فى أناء آخر بحرص شديد حتى لا يختلط الرواسب بالنبيذ ويغسل البرطمان ثم نرجع النبيذ فيه مرة ثانيه ونغطيه بالقماشه ونتركه 24 ساعه هنجد كمية رواسب أقل من المره السابقه نفرغ النبيذ فى أناء مرة ثانيه وبحرص أكتر لنتخلص من الرواسب كما فى المره السابقه ونتركه 24 ساعه ونكرر آخر خطوه ليصبح النبيذ نقى تماما
مرحلة التلوين
فى هذه المرحله يتم تلوين النبيذ بالون الأحمر بطريقتين

البنجر أو الكركديه - ملحوظه يتم التلوين بأحدى الطريقتين وليس الأثنين
طريقة التلوين بالبنجر
يتم ذلك بتقطيع البنجر إلى شرائح ووضعه فى النبيذ لمدة يوم لأعطائه اللون الأحمرثم ينزع البنجر بعد ذلك وممكن نقوم بعملية التلوين بالبنجر أثناء عملية الترويق
طريقة التلوين بالكركديه
نغلى الكركديه جيدا حتى يصبح مركز ونتركه يبرد ثم نضعه على النبيذ ونقلبه مع ملاحظة عدم زيادة كمية الكركديه حتى لا يخف النبيذ
آخرمرحله نعبأ النبيذ فى زجاجات محكمة الغلق ونضعه فى مكان بعيد عن حرارة الشمس أو أي مصدر حراره لمدة شهر على الأقل ليكتسب نكهة التعتيق وشكرا لكم
Kosher wine:
+++++++++++++++++++++
I had an email question recently asking how to make candles “dripless”. Mostly this would apply to taper candles, that are in a taper holder or candelabra. (Because I certainly hope you aren’t burning your votives or pillars without a plate underneath them!!) But you can try to make almost any molded candle dripless.
There are a couple of ways to approach this.
Difficulty: Average
Time Required: From no time at all to 30 minutes.
Here's How:

1. First, in order for a candle to be dripless, one of two things must happen:
· The wick must consume ALL of the melted wax before it has a chance to drip over the edge. OR
· The candle must melt down the middle only, leaving a hollow rim/tube to hold all of the melted wax.

2. To accomplish #1 (the wick consuming ALL of the wax), you have to find the perfect combination of wick and wax. Virtually any candle can be dripless if it is completely in “balance” – that is, the wick is exactly the right size for the wax and mold used. The only way to assure this is to test test test!
3. To do #2 (burning down the middle only), you have to overdip the candle. This is most often and easily done with hand-dipped tapers, but you could do it with a pillar or other round shaped candle. (A square or oddly shaped candle is never going to burn perfectly evenly.)
4. Basically, you make the candle (whether hand dipped or molded) in normal wax with a melt point of 135°-145°. Most of your taper and pillar blend waxes will fall in this range. When the candle is cool, you can overdip it.
5. There are two ways to "overdip." Either use a pre-blended “hurricane” or “overdip” wax, which will have a high melt point of 160°-170°, or (my preference) use a wax additive like Translucent Crystals which will effectively increase the melt point of your wax.
6. If there is room in your melt pot to dip the entire candle in, you can keep it there. Otherwise, you will need to improvise a "dipping vat." I often use the tall tin cans that juice come in. You can color the wax if you like. Indeed, some people will overdip a white candle in a boldly colored overdip wax. This is a great effect.
7. Quickly dip the candle in the wax 3-4 times, waiting a minute or two in between dips. The more times you dip, the thicker the outer edge/rim will be. This dipping creates a higher temp melting “shell” around the candle that will allow the middle of the candle to melt first and leave the outside unmelted.
Tips:
1. The best way to reduce the dripping of your candles is to have the proper balance of wick and wax. Test. Test. Test.
2. I've also heard that some people submerge/soak their candles in salt water (2 tbs. salt to 2 cups water) for 24 hours prior to burning. I've seen pretty amazing results by doing this. I don't understand just WHY it works...but it does.
What You Need:
· Standard Melt-point (135°-145°) wax - pillar or taper blend
· High Melt-point (160°-165°) hurricane or Translucent Crystals
· A dipping vat - something to completely dip the candle into



Tips & Articles on Candle making
Welcome! I am glad that you are ready to embark on this wonderful hobby of candle making. It is a wonderful hobby and a great way to release your creative energy. This guide will cover all of the essential tools that you need to get started to make your first candle.
Melting Pot
The first tool that you will need is something to melt the wax with. Most people start out using a double boiler. A double boiler works well in melting candle wax, the only down side is that it is a very slow method.
You don't need to buy an expensive candle wax melting tool. I like to use the Presto Kitchen Kettle Multi-Cooker. The most important feature it has is a numerical temperature dial. Don't get one of the units that has low-medium-high settings. What temperature is low? What temperature is medium? You just don't know.
Remember, when heating candle wax, it is a flammable material that has a fairly low flash point. Depending on the type of wax the flash point ranges between 290 and 380 degrees Fahrenheit. When the wax reaches its flash point temperature it can catch fire. While melting the wax is not the time you want the wax to start burning.
Thermometer
The dial temperature gauge is handy and gives you a pretty good idea of the temperature of the multi cooker it isn't always exact. For safety's sake I always use a candy thermometer to check the actual temperature of the wax. Adjust the multi cooker's heat to keep the candle wax at the correct working temperature.
There is no reason to buy an expensive for 'candle making only' thermometer, a candy thermometer will work just fine.
Pour pot
A pour pot is used to actually pour the melted wax into the candle mold. There are a wide variety of candle maker's pour pots that you could buy or use my favorite a glass measuring cup. The handle will keep your hand insulated and away from the hot wax and the spout pours just nicely.
Wick holder
The wick holder's job is to keep the wick centered in the candle mold while the candle wax is being poured and hardens. You can use pencil, chop stick or a wick holder tool. I personally like to use popsicle stick. Drill a hole through the middle of the popsicle stick. Run the wick through the hole and tie it off. Since the stick is flat, it doesn't roll like a pencil has a tendency to.
Scale
An accurate and reliable scale is a must in candle making. You need to be able to measure out the wax by weight. A kitchen scale that can handle up to ten pounds is ample enough capacity. I weigh the chunks of wax measuring out enough for the candle I am making before putting the wax chunks into the melting pot.
Wax breaking up tools
Candle wax is sold in bricks or blocks that need to be broken down into smaller chunks. Smaller chunks melt much more quickly due to the increase in surface area. Taking a hammer to the block of wax is the prevalent technique for breaking the wax into pieces. I like to use a sharp wood chisel to cut the wax.
Wooden spoon
You will need to use a wooden spoon for stirring the melting candle wax. Plastic spoons, even the high temperature ones, are not suitable because some of the ingredients may melt the plastic.
To recap, the basic candle making hardware is:
Melting pot
Thermometer
Glass Measuring cup (Pour pot)
Wick holder
Scale
Hammer and chisel
Wooden spoon
Now that you have the list of tools that you will need to begin your candle making crafts hobby. For more information on candle making techniques, advice and tips visit http://www.candlemakinghome.com/ today.

+++++++++++++++++++++
http://www.creativespotlite.com/candle-making/candle-making-equipment.htm

Candle Making Equipment
By Paul Wonning
Aspiring candle makers have three candle making methods to choose from. You can make them from ‘scratch’, use wax crystals, or utilize the new gel candle method. This article describes the equipment needed to make candles.
The best quality candles are made from raw paraffin which comes in one or ten pound slabs. Color, luster, hardener, and scent are added to the wax before pouring.
Stearine, the ingredient which hardens the paraffin, comes in powder form, as do the luster crystals. Opaque crystals impart a glossy sheen to the candle. Clear crystals are used to make glow candles luminescence.
There are two types of wicks available in three sizes for candles one inch to six inches in diameter. Use the wick size suitable for the diameter of candle you are making. The two types of wick are braided and wire core. Use braided wicks for dipped and free standing candles and wire core for container candles.
Wick anchors are used to hold the wick secure to the bottom of container candles. The wick is inserted in to hole in the center of the anchor, and the tabs pressed down securely with a screwdriver. The tabs may be reused.
Raw paraffin is white. You must add dye to get colored candles. There are many colors to choose from, so you can make the candle just about any color you desire. Dye cakes are divided into six squares. Each square will dye about five pounds of wax.
Candle scents are also packaged in squares which are divided into six wafers. The individual wafers will perfume about five pounds of wax. More or less to your desire.
A newer and easier method of making candles is to use wax crystals. Wax crystals are packaged in twelve ounce bags, and are the consistency of sand. They can be melted, like paraffin, or poured into a heat resistant container and used as is for easy wax crystal candles. All ingredients have been added, so all you have to do is scent them.
To make molded and container candles melt the crystals in plastic boil bags, add fragrance, and pour into a container or mold of your choice.
Use the same wicks, wick anchors, scents, and molds for these candle as described for the paraffin candles.
Gel candles are the newest innovation in candle making. A heat resistant kitchen pan is used to melt the gel. The gel melts at a lower temperature and in less time than wax crystals or wax. Melt the gel and pour into a container. These candles cannot be used in a mold. Clean up the gel with ammonia.
Like any other hobby, candle making has its own specialized tools and equipment. To make molded and container candles, you will need something to melt the wax in. Use two metal sauce pans - one must be small enough to fit inside the other. Water is placed in the large pan, wax in the inner smaller one. Place on the kitchen range and boil the water in the large pan until the wax is melted. Boil bags may also be used to melt the wax. These are filled with wax and placed in a water filled sauce pan and boiled until the wax is melted.
Specialized molds for candle making are heat resistant plastic or metal material. There are many shapes and sizes available including cylinder, round, votive, and floaters. Containers for candles can be of any heat resistant material. You may use metal, glass, or ceramic containers for your candles.
You will also need a soft wooden strip, like balsa, and a pin. This is used to secure the wick at the top of the container or mold.
Candle making is a fun craft. Using wax crystals, wicks and an assortment of containers you can easily make your own candles. Or, use slabs of parafin wax to create unique candles of your own design.

+++++++++++++++++

Candle Making Tips & Articles

By Jennifer Hall
Making homemade candles can be a fun hobby, whether making them as gifts or for yourself to enjoy. Candle making usually requires some experimentation, but when you discover how to make those perfect candles, it’s well worth the effort.There are a few basic supplies needed for making most candles:waxwicksmold or containerswax meltercandle making thermometerfragrancesdyesputty for moldsFirst decide on a wax you would like to start with, there are three different kinds to choose from: paraffin wax, soy wax, and beeswax. Paraffin wax is most commonly used in candles, this wax is found at most candle making stores. Soy wax is all natural, made from soybeans, and cleans up easily with soap and water. Beeswax is all natural too, and making beeswax candles is often easiest because you simply wrap a sheet of beeswax tightly around a wick then seal it with your thumb, which means no melting is required.To begin, spread newspapers around the candle making area. First you melt your paraffin or soy wax and it must be double-boiled. Usually you place a large pot that is about half-filled with water on a burner over low-medium heat, place a melter in the water, then gradually place wax pieces into the melter. When the wax has melted, you can add coloring or fragrance as desired.To make molded candles, cut the wick two inches taller than you want the candle to be, then thread it through the hole at the bottom of the mold, then plug the outside of the hole with putty. Place a pencil or similar item over the top of the mold and tie the top of the wick to it, centering the wick. If the mold is cardboard, plastic, or glass, heat the wax to 130 degrees Fahrenheit. If the mold is metal, then heat the wax to 190 degrees. You can use a candle or candy thermometer to measure this. When the right temperature is reached, lift the melter by the handle and slowly pour the wax into the mold. Let cool for twelve hours then refrigerate for twelve more hours, then your candle is ready to be removed.To make votives and other small container candles, you can use pre-tabbed wicks by simply placing them in the center of the votive candle molds or containers, then pour the wax mixture over and let stand for twelve hours, refrigerating the votives.
Jennifer Hall is a writer who provides information on shopping online for www.candles-4-u.com/scented_candles.htm www.candles-4-u.com/candle_making.htm and www.candles-4-u.com/candle_holders.htm When she's not online, Jennifer's spending time with her family, gardening, or playing the piano or accordion.


http://www.squidoo.com/everythingcandlemaking?utm_campaign=search-discovery&utm_medium=greet4&utm_source=google
The Art of Crafting Hand Made Candles
Discover the best candle making techniques, recipes, secrets, and beginners tips. This lens will explain the motives behind making your own candles, list what supplies you will need to get started, detail complete instructions to make different types of candles, as well as recipes and unique ideas to give your candles your own personal touch of character and creative style. Candle making is fun, easy, inexpensive, and can become a great hobby or even a home based business for anyone.

http://www.squidoo.com/everythingcandlemaking?utm_campaign=search-discovery&utm_medium=greet4&utm_source=google


No comments:

Post a Comment